Kaikesta vähän
Esko Valtaojan kirjoittama tietokirja "Kaiken käsikirja: Mitä jokaisen tulisi tietää?" (Tähtitieteellinen yhdistys Ursa 2012) kertoo maailmankaikkeuden tärkeimmät ja keskeisimmät asiat hauskalla ja yksinkertaistetulla tavalla.
Kirjan kannessa on musta pohja ja siinä on seitsemän kuvaa. Keskimmäinen kuva on soikea ja loput kuvat ovat suorakulmaisia. Jokaisessa kuva on erilainen. Parissa kuvassa on eliöitä, parissa taas vettä, kannessa on myös kuva avaruudesta ja maailmankartasta ja sitten on vielä hyvin epäselvä kuva. Alhaalla lukee isoin kirjaimin kirjailija ja hieman pienemmällä fontilla kirjan nimi. Kirjan ainoat kuvat ovat kannessa ja ne kertovat melkein kaikki kirjassa käsiteltävät asiat.
Kirjan aihe on laaja, mutta kirjailija on yrittänyt rajata teokseen vain kaikki tärkeimmät asiat kaikesta. Kirjassa on kymmenen lukua, joissa jokaisessa on eri aihe, tosin kirjailija hyppii hieman aiheesta toiseen. Kirjan kaikki luvut liittyvät tavalla tai toisella toisiinsa. Melkein kaikissa luvuissa puhutaan atomeista tai maailmankaikkeudesta. Kirja alkaa hieman vitsikkäällä tavalla: "On ihan mahdollista, että todellisuus on olemassa. Mutta kukaan ei vielä ole onnistunut todistamaan sitä." Siitä Valtaoja alkaa selittää tietojaan. Kirja taas loppuu sanoihin: "Olen halunnut innostaa sinua ajattelemaan, en kertoa sinulle, mitä ajatella." Tämän lauseen jälkeen alkaa itse asiassa ajattelemaan koko kirjaa ja sen asioita. Viimeisen lauseen jälkeen on vielä jälkisanat.
Kirjassa on selkeä ja hyvin luettava kieli. Kirjassa on kirjakieltä ja välillä siinä on englannin kielen lausahduksia. Välillä luvussa tulee asioita, jotka menevät hieman ohi johtuen syvällisestä ajattelusta. Valtaoja yritti kuitenkin selittää kaiken mahdollisimman yksinkertaisesti. Kertoja on minäkertoja.
Kirjan avulla saa hyvän yleissivistyksen elämään. Kirjasta saa myös paljon fysikaalisia käsitteitä. Ainoa asia, josta en ollut ennen kuullut oli solipsismi. Solipsismi on ajattelutapa, jossa ketään muuta ei ole olemassa. Muut asiat kirjasta ovat minulle jo tuttuja. Ainoastaan käsitykseni fysiikasta muuttui, fysiikka onkin paljon monimutkaisempaa kuin olin ajatellut. Lähdetietoja ei ole paljon, koska teksti on avaruustähtitieteen professorin tekemä ja ainoat lähdetiedot tulevat lainauksista.
Kirjan alussa on pieni tietolaatikko, jossa kerrotaan: "Esko Valtaoja on avaruustähtitieteen professori Turun Yliopistosta, tieteen popularisoija ja taidegallerian puksu. Valtaoja on palkittu suurelle yleisölle suunnatusta tietokirjoistaan muun muassa Tieto-Finlandialla ja tiedonjulkistamisen valtionpalkinnolla." Kirjan mukaan Valtaoja on hauska ja asioita tietävä henkilö. Valtaojan oma tuntemus aiheesta ja käsitteiden oikeanlainen käyttö tekee tekstistä luotettavan ja asiantuntevan oloisen. Hetken mietittyäni luotan tekstiin 99 prosenttisesti, koska tekstin kirjoittaja on asiantuntija, mutta aina pitää olla kriittinen.
Kirjan huumori yllätti minut erittäin positiivisesti, koska harva tekee näin kuivasta aiheesta vitsikkään. Minusta kaikkien pitäisi lukea tämä kirja, koska siinä on yleissivistäviä tietoja, joita kaikkien pitäisi tietää edes jollain tasolla. Jos itse olisin kirjoittanut tämän kirjan, olisin yksinkertaistanut joitakin asioita enemmän, mutta muuten kirja on kaikin tavoin hyvä. Suosittelen ehdottomasti kaikille, jotka haluavat sivistää itseään.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti